Gedragstherapie

 

gedrag
Deze hond heeft schrik, het is geen agressieve hond!gedrag De voorbije jaren ben ik me meer en meer gaan toeleggen op gedragsproblemen die hun oorsprong vinden in angst en agressie. Belangrijk is dan om samen met de baasjes op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaken van het probleem door het opstellen van een algemene anamnese. Zonder een duidelijk beeld van het ontstaan en de evolutie van het probleem is het namelijk moeilijk een juiste en gerichte therapie uit te werken. Het is zelden dat een probleem veroorzaakt wordt door een psychische afwijking van het dier. Vaak is het een aangeleerd gedrag, een reactie op een traumatisch voorval, een misverstand tussen eigenaar en hond, een verkeerde opvoedingsmethode,…

Van zodra alle puzzelstukjes gevonden zijn wordt het afwerken van de puzzel mogelijk. Laat een simpel misverstand niet escaleren. Zoek snel genoeg hulp bij een betrouwbare therapeut.

Dagelijks hoor ik uitspraken als:

“Hij is plotseling vals geworden, hij gromt als ik hem wil strelen.” Deze hond is niet vals, hij zegt gewoon dat hij niet gestreeld wilt worden. Hij moet wel grommen omdat zijn eerdere signalen (lage houding, tongelen, wegkijken …) ook al niet begrepen werden.

“Maar hij komt zelf vragen om gestreeld te worden.” Dat is mogelijk maar dikwijls komt hij gewoon om contact te maken en bij je te zijn. Het aaien is menselijk. Sommige honden hebben dat inderdaad heel graag. Andere honden verafschuwen het maar hebben eigenaars die hun signalen niet begrijpen. Dikwijls gaat het nog verder en zegt de eigenaar tegen me: “Kijk als ik hem wil strelen trekt hij altijd zijn hoofd weg”. Mijn antwoord is dan meestal: “Als je dat ziet, waarom doe je het dan toch? “ Voor veel eigenaars is dit confronterend en moet ik hier voorzichtig mee omgaan zodat ze begrijpen wat de hond echt van hen vraagt. Dikwijls, bijna altijd resulteert mijn uitleg in hun vraag: “Maar als ik hem niet meer ga strelen dan denkt hij dat ik hem niet meer graag zie”. Dan volgt mijn uitleg dat hij dat niet als dusdanig ervaart maar wel als: “Oef, eindelijk rust” en dat de relatie spectaculair gaat verbeteren.

De mensen die naar mij doorgestuurd worden door hun dierenarts zijn dikwijls ten einde raad. Ze hebben “alles” al geprobeerd. Altijd tergoede trouw de “wijze” raad van anderen opgevolgd. Ze kijken naar populaire tv programma’s waar de hond in nek wordt gegrepen, op de grond wordt gedrukt enz enz. De situatie escaleert en het monster is geboren! Anderen hebben van sommige “specialisten” de raad gekregen er elektriciteit op te zetten of hem aan een wurgketting even omhoog te hangen om hem te onderwerpen. Ik voel de walging weer opkomen terwijl ik dit schrijf. En neen, dit zijn geen sporadisch voorkomende praktijken. Dit wordt regelmatig gedaan in naam van de roedeltheorie!

Het is mijn droom dat de mensen die anderen lesgeven over honden en hun gedrag eerst een echte opleiding zouden moeten volgen. Een opleiding die gebaseerd is op wetenschappelijke feiten en niet op gewoontes uit het verleden of een foute theorie. Als aan de basis de mensen de JUISTE uitleg gegeven wordt zouden we als gedragstherapeut zeker minder werk hebben maar dat zou ik er graag voor over hebben.

Een mooie website, veel moeilijke woorden, vele foute denkpistes, internet staat vol met charlatans die zich niet eerst willen laten opleiden maar wel zich voor doen als zij die het kennen. We zijn met levende wezens bezig in ons werk, zorg er dan eerst voor dat je weet waarover je praat. Als eigenaar van een hond weet je dikwijls niet het kaf van het koren te scheiden. Als een klant me vraagt ken jij een goede hondenschool dat is mijn antwoord: “Dat is een school waar je je hond geen pijn hoeft te doen om hem iets aan te leren”. Zo kan de klant zelf beslissen maar weet hij waar hij moet op letten.

Zorg als eigenaar dat je weet wat je hond bedoelt, op welke je manier je met hem op basis van wederzijds vertrouwen kan omgaan en er samen mee kan leven. Het respect en de liefde die je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar.

Een kleine uitgave om te leren hoe je als eigenaar best met je hond omgaat is de beste investering die je kan maken.

Herkent u een van de volgende situaties? Dan hebt u misschien hulp nodig!

  • Trekken aan de leiband
  • Uitvallen naar andere honden, naar mensen,…
  • Blaffen
  • Onzindelijk
  • Agressie
  • Angst voor mensen, geluiden, dieren, auto’s,…
  • Opspringen als er bezoek komt
  • Niet alleen kunnen blijven
  • Vernielzucht
  • Ongehoorzaamheid

Elk van bovenstaande gevallen heeft een oorzaak. Tijdens het gedragsonderzoek dat we bij u thuis uitvoeren gaan we op zoek naar die oorzaak. Als deze weggenomen wordt zal het probleem automatisch verdwijnen. We stellen een duidelijk stappenplan op. Dit plan wordt in onderling overleg uitgewerkt zodat het voor u haalbaar en uitvoerbaar is. Op die manier zorgen we er SAMEN voor dat het probleemgedrag verdwijnt.

Indien we een lichamelijke oorzaak vermoeden, sturen we u door naar uw dierenarts of naar de dierenkliniek waar we mee samenwerken. Het is namelijk onmogelijk probleemgedrag te vermijden als het veroorzaakt wordt door pijn of ziekte. Dan moet de dierenarts eerst dat probleem oplossen.

Het gedragsonderzoek omvat een bezoek van 2 uur, evaluatie van het gedrag, opstellen en bespreken van het stappenplan, bezoekrapport naar uw dierenarts.

Na het gedragsonderzoek  blijven we via mail met elkaar in contact om de opvolging te verzekeren. Dit is gratis tot drie maanden na het gedragsonderzoek.

We hebben ook korte workshops voor enkele specifieke problemen zoals trekken aan de lijn bij het wandelen, opspringen naar eigenaars of bezoekers. Hiervoor is meestal geen gedragsonderzoek nodig. We kunnen u met 1 of 2 lessen begeleiden om het probleem op te lossen.

Voor de behandeling van een hond die uitvalt naar andere honden, fietsen of mensen hebben ik een zeer intensieve opleiding gevolgd bij Grisha Stewart. Voor meer details ivm BAT sessies, klik hier.

Extra informatie

GA NAAR ONLINE AGENDA